Wanneer ben je tekstschrijver?

Tik voor de grap op Google eens de term ‘tekstschrijver’ in. Je komt terecht in een doolhof van websites van allemaal mensen die ingehuurd kunnen worden als tekstschrijver. Het www wemelt ervan en ook de Kamer van Koophandel staat er vol mee.

Zijn dit wel allemaal tekstschrijvers? Nee. En toch ook weer wel. Er is namelijk geen specifieke opleiding voor het beroep tekstschrijver of copywriter. Iedereen die een beetje foutloos Nederlands kan, goed is in taal en een fatsoenlijke zin op papier kan zetten, kan zichzelf tekstschrijver noemen.

En dat is jammer.

Even rondsnuffelen leert dat het merendeel van de tekstschrijvers geen taalkundige of communicatieve achtergrond heeft. Veelal zijn het mensen die een carrièreswitch wilden maken, meer thuis wilden zijn of graag als zzp’er wilden werken. Teksten schrijven is dan een makkelijke stap. Je hebt immers niet meer nodig dan een computer en een woordenboek. Een website is zo gemaakt en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is ook niet zo ingewikkeld. Voilà: je bent tekstschrijver.

Als tekstschrijver mét een diploma in de journalistiek en jarenlange ervaring, vind ik dat jammer. Want hoewel de meeste zelfbenoemde tekstschrijvers ongetwijfeld kunnen schrijven, wordt de markt er niet beter op. Sterker nog, de markt is een beetje verpest. Er is een overvloed aan tekstschrijvers, gelukkig is er ook veel vraag naar, maar klanten zien door de bomen de tekstschrijvers niet meer. Wanneer is iemand goed? Hoe weet je zeker dat de aangeleverde teksten voldoen aan je verwachtingen?

Het is eigenlijk vrij logisch. Als iemand een uurtarief rekent van tien euro, kun je er vrij zeker van zijn dat het hier geen prof betreft. Dit is iemand die het erbij doet voor ‘de leuk’ en niet iemand die er zijn carrière van wil maken. Ook een slecht teken: als iemand niet doorvraagt. Een beetje schrijver weet graag het naadje van de kous en zal dat ook doen bij opdrachten.
Maar de belangrijkste is nog wel: als iemand een website heeft waar het krioelt van de spelfouten, dan is dat ook niet echt een geschikte kandidaat voor de opdracht. En echt, ze bestaan. De websites van tekstschrijvers en journalisten inclusief spelfouten. Gewoon even googelen.
Wanneer ben je tekstschrijver?
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *