De kracht van social media

Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, Snapchat, LinkedIn. Start je anno 2016 als zzp’ er of zelfstandig ondernemer, dan zijn er een keur aan mogelijkheden om jezelf en je bedrijf te promoten. Maar welk medium is nu het meest geschikt om je diensten zichtbaar te maken? Hoe maak je zo optimaal mogelijk gebruik van de vele hedendaagse mogelijkheden? Een paar tips:

  • Less is more. Hoe verleidelijk het ook is om elke dag een mooie foto te posten op Instagram, een blog te plaatsen op Facebook en twintig tweets het world wide web op te gooien, het is niet aan te raden. Zodra je té actief wordt op social media, val je bij je toekomstige opdrachtgevers en werkcontacten al snel in de categorie spam. Je wil weliswaar zichtbaar zijn, maar overdrijf het niet.
  • Ken je publiek. LinkedIn is voor de zakelijke contacten, Facebook voor de grappige of leuke nieuwtjes en Twitter gebruik je om interessante feiten te delen of te reageren op voor jouw vakgebied toepasselijke nieuwsberichten.
  • Wil je je netwerk vergroten en opdrachten werven? LinkedIn is je medium. Een handige manier om je netwerk uit te breiden én kenbaar te maken dat je beschikbaar bent voor opdrachten. Je hebt hier de mogelijkheid interessante links te plaatsen dus wijs mensen af en toe op je eigen website of blog. Maar: hou het zakelijk. Een verhaal over de kat of je pasgeboren baby is leuk, maar niet op LinkedIn.
  • Nee, daarvoor heb je Facebook. Let op: je persoonlijke pagina is voor de leuke berichtjes, je zakelijke pagina is daar niet voor bestemd. Hierop plaats je berichten die iets met het werk te maken hebben. Wat heb je die dag gedaan? Wat voor leuke klus heb je binnengesleept? Vooral op Facebook is het belangrijk om niet teveel te posten. Mark Zuckerberg en consorten blokkeren je als je teveel berichten plaatst.
  • Op Twitter is dat laatste geen probleem. Al post je van minuut tot minuut wat je aan het doen bent, Twitter vindt het prima. Je volgers vinden het overigens wellicht wél irritant. Twitter is hét medium om op de hoogte te blijven van alle wereldgebeurtenissen, maar ook van onderwerpen die relevant zijn voor jouw onderneming. Een retweet is zo gedaan en daarmee plaats je jezelf weer in de kijker bij je netwerk.
  • En dan zijn er nog Instagram, Pinterest en Snapchat. Deze drie kanalen lenen zich niet zo goed voor zakelijke doeleinden. Tenzij je fotograaf (Instagram), interieurontwerper (Pinterest) of prettig gestoord bent (Snapchat).
  • Geen enkele zzp’er en onderneming kan anno bijna-2017 nog zonder website. Het hoeft geen ontzettend professionele site te zijn compleet met pop-ups en strakke afbeeldingen, als het maar duidelijk en overzichtelijk is. Wil je snel een site? Kies bijvoorbeeld voor WordPress, hiermee maak je in no time een website. Tip: koop wel een goede domeinnaam. Op die manier ben je goed te vinden én kom je hoog in de zoekfunctie van Google. En laten we eerlijk zijn: www.mariellewijffelaars.nl staat een stuk professioneler dan www.mariellewijffelaars.wordpress.huppeldepup.nu.
  • Kun je een beetje schrijven? Start een blog. Ook hiervoor geldt: niet de hele dag van alles posten (als het goed is loopt je bedrijf zo goed dat je geen tijd hebt om de hele dag te gaan zitten bloggen) maar doe het met mate. Af en toe een leuke blog plaatsen is genoeg. En natuurlijk: deel het op social media en speel jezelf in de kijker!

En weet je het echt niet meer? Dan zijn er altijd nog freelance tekstschrijvers met kennis van SEO en social media die je graag op weg helpen. (En ja, een beetje reclame maken voor jezelf mag best. Het is immers jouw blog en jouw website!).

 

De kracht van social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *